سخنگوی دولت با اشاره به اینکه «مکانیسم ماشه» عبارتی جعلی است گفت: تصمیمگیری در مورد نقض برجام با شورای عالی امنیت ملی است البته حق مجلس محفوظ است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت: ما ملت امام حسین علیه السلام به آزادگی و ایثار و ملت امام حسن علیه السلام صلح را با یکدیگر داریم. سیاست تحریم با شکست به یاد ماندنی توأم خواهد شد. تصادفی نیست که پامپئو ناکامترین وزیر معرفی شده است.
وی بیان داشت: فشار حداکثری در حال تبدیل شدن به فشار به خود آمریکا است و رییس جمهور به زودی نقشه راه ورود به قرن جدید را که شامل مسایل اثر گذار در زندگی مردم است به زودی اعلام خواهد کرد.
سخنگوی دولت اظهار داشت: برای دولت سال آخر به معنای پایان تلاش نیست و با اتکا به ظرفیتهای ملی با تلاش ادامه خواهیم داد.
ربیعی گفت: امسال شیوهای از عزاداری را پایه گذاشتیم که توأم با عزای حسین و رعایت پروتکلها بود برخی هیاتهای کوچک مسایلی را رعایت نکردند که درخواست رعایت تا پایان مراسم را داریم.
وی افزود: ما با توجه به شیوع کرونا در فصل سرما نمیتوانیم کشور را تعطیل کنیم و مسافرت را باید به حداقل برسانیم. ما در حال نزدیک شدن به جان باختگان زیر صد نفر در روز هستیم. امیدواریم مسافرتها موجب ایجاد مشکل نشود.
سخنگوی دولت در مورد مکانیزم ماشه بیان داشت: این واژه جعلی است و نه در برجام و نه در قطعنامه ۲۲۳۱ نیامده و از اساس مبنای حقوقی ندارد. ایالات متحده عضو برجام نیست که خودسرانه بخواهد از یکی از بندهای برجام استفاده کند. تقریبا هیچ کشوری در دنیا هم آن را نپذیرفته است.
ربیعی اظهار داشت: تصمیم گیری در مورد نقض برجام با شورای عالی امنیت ملی است البته حق مجلس در این زمینه محفوظ است.
وی در مورد نقشه راه دولت گفت: این نقشه راه مولود تصمیم یک باره نبوده و از چند ماه گذشته در ستاد اقتصادی دولت یک روند شناسی آغاز شده است. در ستاد اقتصادی دولت با نگاهی به تهدیدهای خارجی و فرصتهایی که در فضای بین الملل بوده ما این نقشه را برای سال آخر دولت و قرن جدید تدوین کرده ایم. در این روند شناسی متفق هستیم تا ۹۶ با ثبات بودیم. یکی از موارد نقشه راه پیشگیری از تکانههای اقتصادی است. در این نقشه، منابع جایگزین درآمد نفتی برای کسر بودجه دیده شده، اما به پول پر قدرت بانک مرکزی توجهی نشده است. بخش دیگری از این نقشه سرمایهگذاری بر پروژههای نیمه تمام است. مثلاً در صنعت ۱۷۱ هزار میلیارد سرمایه گذاری پیش بینی شده که ۴۱ هزار شغل در آن دیده شده است. بخشی از نقشه راه در حوزههای مسکن، راه و ساختمان است.
ربیعی با تاکید بر اینکه بیش از ۲۰ درصد افزایش نقدینگی در سال داشته ایم، گفت: تدابیری برای بازگرداندن ارز صادراتی انجام شده است. در ذیل این نقشه راه فقط سیاستهای رشد و توسعه نیست بلکه توجه به معیشت و زندگی مردم هم وجود دارد.
سخنگوی دولت بیان داشت: قطعا اقداماتی هم در فصل معیشت نقشه راه دیده شده است. امروز هم وزیر تعاون طرحی برای بازنشستگان و استفاده از کارتهای اعتباری در نظر گرفته است.
ربیعی درباره مذاکره وزیر خارجه امارات و ظریف و عادی سازی روابط اسرائیل و امارات هم گفت: در همین تریبون اعلام کردیم و هم وزیر خارجه مواضع را اعلام کرد؛ ما اقدام دولت امارات متحده عربی برای باز کردن پای رژیم صهیونسیتی را تهدید میدانیم و این تهدیدات را زیر نظر داریم و قابل پذیرش نیست و تحمل نخواهیم کرد. معتقدیم رژیم صهیونیستی دوست وفاداری برای مردم منطقه نخواهد بود.
سخنگوی دولت در مورد ادعای مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا درباره بازگشت تحریمهای سازمان ملل تصریح کرد: شکست فضاحت بار آمریکا در شورای امنیت دوباره اتفاق افتاد و این تحریمها تنها در خیالات آمریکاییها برگشته است، چون دنیا در مقابل تحریمها دارد مقاومت میکند. ۳۰ روز دروغین هم پایان خواهد گرفت و اتفاق دیگری نمیافتد، اما ما رفتار کشورهای دیگر را زیر نظر داریم.
سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات برخی کالاها در ۲سال اخیر مفاسد زیادی را به دنبال داشته و آیا دولت تصمیم دارد همچنان این ارز را برای واردات اختصاص دهد یا خیر؟ و اگر پاسخ مثبت است چه کالاهایی ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت خواهند کرد؟ و آیا این اختصاص شفافسازی میشود یا نه؟ گفت: همواره تفاوتهای ارزی میتوانند فسادزا باشند. اساسا هر گونه تفاوت در دل خود فسادزایی دارد، اما در خصوص ارز ۴۲۰۰ تومان که بنابر منابع حفظ زندگی مردم اتخاذ شده این تعبیر شما را نمیپسندم. برخی اوقات موضوعی به صورت قطعی و بدون ذکر مصادیق مطرح میشود که این شیوه صحیحی نیست.
وی اضافه کرد: در سالهای اخیر با توجه به فشار اقتصادی به طبقات پایین و البته عموم مردم و همچنین به منظور حفظ قدرت خرید در کالاهای اساسی و تامین دارو و مایحتاج زندگی مردم، این تخصیص با احتمال برخی نقاط ضعف صورت گرفته است.
ربیعی گفت: در خصوص شیوه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی دیدگاهها و نظرات زیادی وجود دارد، اما اصل آن اجتناب ناپذیر است و دولت از سال ۹۷ تاکنون فرآیندها و سازوکارهایی را اندیشیده که شبهه سوءاستفاده کاملا کنترل شود.
وی ادامه داد: «دریافت ارز اضافه برای واردات کالا»، «دریافت ارز و عدم واردات» و «دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی و فروش کالا در بازار آزاد» سه احتمالی بود که میتوانست موجب فساد شود که دولت با راهاندازی سامانه جامع تجارت عملا بین ثبت سفارش واردات، تامین ارز و ترخیص کالا ارتباط سیستمی ایجاد کرده است و همچنین در دو سال اخیر با مصوبه دولت نرخ خرید ارز کالا در قالب پروفرم توسط وزارتخانههای صمت، جهاد کشاورزی و بهداشت ثبت و کنترل میشود و همه این فرآیندها از چشم دستگاههای نظارتی دور نخواهد بود.
ربیعی اظهار داشت: دولت این راه را ادامه خواهد داد و در حال حاضر ۵ قلم کالای اساسی و ضروری که همگی نهاده و مواد اولیه تولید هستند مانند کنجاله سویا، جو، ذرت، دانههای روغنی و روغن خام ارز ۴۲۰۰ دریافت میکنند. مجدد تاکید میکنم تمام وارد کنندگان با ارز ۴۲۰۰ تومانی مشخص هستند و فرآیند ثبت سفارش، تخصیص ارز و ترخیص کاملا شفاف است و همه دستگاههای مسئول و دستگاههای نظارتی به راحتی و به صورت سامانهای میتوانند از دریافت کنندگان ارز و رفع تعهد آنها آگاهی داشته و کنترل و نظارت نمایند.
وی تصریح کرد: باز هم تاکید میکنم چنانچه حمایت ارزی از کالاهای اساسی را برداریم به سبد غذایی مردم فشار وارد میشود.
ربیعی در مورد اینکه با توجه به مشکلات مالی متعدد طی سالهای اخیر در ورزش کشورمان و قراردادهای نامشخص در فوتبال مانند قراداد ویلتموس با فدراسیون فوتبال برخورد جدی با مفسدان در ورزش صورت نگرفته یا اگر هم صورت گرفته با مهرههای درجه ۳ و ۴ بوده است و عزم دولت در سال پایانی خدمت، با توجه به ورود وزارت اطلاعات به بحث فساد در ورزش، تا چه اندازه برای معرفی ارکان اصلی فساد به دستگاه قضایی جدی است؟ اظهار داشت: ریشه بسیاری از این مشکلات در قراردادهای خارجی در مشکلاتی است که برای تامین ارز به قیمت نیمایی و انتقال ارز به خارج در کشور ناشی از موانع بانکی متاثر از تحریمهای آمریکا میباشد.
وی بیان داشت: البته برخورد با مفسدان و دلالها مدتی است که با همکاری وزارت ورزش و وزارت اطلاعات و دستگاه قضایی آغاز و تعدادی از عوامل فساد شناسایی و با آنها برخورد شده و تحت نظر بوده و پرونده آنان در دستگاه قضایی در حال رسیدگی است.
ربیعی گفت: مشکلات قرارداد ویلموتس بخاطر عدم پرداخت ارزهای فدراسیون فوتبال توسط فیفا به ایشان بوده که به خاطر تحریمهای شدید، فیفا هم بدون اجازه امریکا اقدام به پرداخت دستمزد ویلموتس در موعد مقرر نکرد و سرمربی سابق اقدام به فسخ یک طرفه بخاطر عدم دریافت حقوقش نمود. لازم به توضیح است که در طول هشت سال گذشته دستمزد ارزی مربیان خارجی تیم ملی فوتبال ایران از محل کمکهای فیفا پرداخت یا ارز درآمدهای ارزی فدراسیون فوتبال بخاطر صعود به جام جهانی بود.
وی اضافه کرد: موضوع اختلاف حساب در پرونده استراماچونی در دست بررسی است و بازرسان بزودی تکلیف آن را روشن خواهند کرد.
سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که با توجه به درپیشرو بودن پاییز و احتمال شیوع آنفولانزا در کنار کرونا، دولت چه تمهیداتی برای تهیه واکسن این ویروس انجام داده تا با توزیع گسترده آن در مراکز بهداشتی شاهد کمبودها در این زمینه نباشیم؟ و همچنین آیا مذاکرهای با کشورهایی که از واکسن کرونا رونمایی کردهاند، انجام شده تا در صورت تایید سازمان بهداشت جهانی این واکسن در اختیار ما نیز قرار گیرد؟ تصریح کرد: اولا واکسن انفلونزا صرفا برای افراد دارای بیماری زمینهای و پرخطر مثل بیماریهای مزمن تنفسی، کلیوی، قلبی، نقص سیستم ایمنی، سرطانی، مادران باردار و سالمندان توصیه میشود، در این مرحله در خواست خرید حدود هفت میلیون نیازمندیهای کشور از واکسن انفلونزا داده شده است.
وی اضافه کرد: البته فرآیند تولید در داخل کشور هم آغاز شده است و به پیشرفتهای مناسبی هم رسیده ایم و با پیگیریهای وزارت بهداشت امیدواریم امسال محصول ایرانی با کیفیت بالا در دسترس قرار بگیرد.
ربیعی گفت: بنابر روند شتابی کارشناسان وزارت بهداشت به علت رعایت پروتکلهای بهداشتی مثل فاصله گذاری، ماسک و شستشو امسال شاهد همه گیری کمتری از ویروس آنفولانزا هم خواهیم بود. در مورد واکسن کرونا نیز سه مرکز با روشهای مختلف مشغول تحقیق و آزمایش و تستهای اولیه تحت نظر وزارت بهداشت هستند.
سخنگوی دولت تاکید کرد: علاوه بر پیشرفت قابل قبولی که در داخل کشور جهت تولید واکسن وجود دارد، رییس محترم جمهور دستور خرید واکسن کرونا از کشورهای معتبر تولید کننده واکسن را به وزارت بهداشت داده است و در مرحله عقد قرارداد است.
وی در مورد روند اعطای وام ودیعه مسکن و کند بودن پرداخت آن گفت: با توجه به راه اندازی سامانه پرداخت تسهیلات کمک ودیعه مسکن، ثبت نام از متقاضیان و نیز تکمیل مدارک، احراز شرایط و معرفی به بانکهای عامل مورد نظر متقاضیان در حال انجام است به نحوی که از یکمیلیون و ۸۱۹ هزار و ۷۴۱ متقاضی اولیه، ۴۰۶هزار و ۱۲۸ متقاضی نسبت به ثبت نام در سامانه مذکور اقدام نموده و از این تعداد ۲۱۸ هزار و ۹۴۵ متقاضی حائز شرایط شده و تاکنون ۴۹ هزار و ۲۵۰ متقاضی نسبت به تکمیل مدارک اقدام و به بانکهای عامل معرفی شده اند و این روند ادامه دارد.
ربیعی بیان داشت: همچنین به منظور تسهیل وام در مورد تسهیل وثایق مورد نیاز، مواردی نظیر استعلام چک برگشتی نیز با توجه به شرایط اقتصادی موجود منتفی شده است. به منظور رعایت پروتکلهای بهداشتی کلیه مراحل ثبت نام متقاضیان تا مرحله معرفی به بانک به صورت غیرحضوری انجام میشود و بانکهای عامل نیز مراحل تسهیل پرونده را با رعایت پروتکلها و جلوگیری از تجمیع متقاضیان انجام میشود. علی ایّحال با توجه به عدم تکمیل ثبت نام تعداد بسیاری از متقاضیان اولیه در سامانه، جلسات هماهنگی به صورت ویدئو کنفرانس بانکهای عامل برگزار گردیده که منجر به تسریع در تشکیل پرونده و فرآیند پرداخت تسهیلات در بانکهای عامل میشود.
وی در مورد اینکه هفته پیش، نشانههای مثبتی به خصوص در روابط ایران و آژانس دیده شد و با توجه به اینکه آمریکا هم در شورای امنیت موفق نبود و امروز کمیسیون مشترک برجام در وین برگزار میشود، ایران چه اهدافی را در کمیسیون مشترک و همکاری با آژانس دنبال میکند؟ تاکید کرد: نشست عادی کمیسیون مشترک برجام قرار است امروز سه شنبه در سطح مدیران سیاسی و معاونین وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، چین، روسیه، انگلیس، فرانسه و آلمان و نمایندگان اتحادیه اروپا، در وین به ریاست خانم هلگا اشمید معاون نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی (به عنوان هماهنگ کننده اجرای برجام) برگزار گردد. بدیهی است آمریکا به عنوان کشوری که به عضویت خود در برجام خاتمه داده است از ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) هیچ جایگاهی در توافقنامه و نشست کمیسیون برجام ندارد.
وی گفت: این نشست در شرایطی برگزار میشود که آمریکا عزم خود را جزم نموده است که این توافق را نابود نماید و تاکنون چندین تلاش غیر قانونی و ناکام در سطح شورای امنیت داشته است. موضوع این نشست، حمایت از برجام است و انتظار میرود همه اعضای باقیمانده در برجام حمایت قاطع خود را از آن اعلام و با اقدامات غیر قانونی و قدرمآبانه آمریکا مخالفت نمایند. لازم به ذکر است، کمیسیون مشترک برجام طبق ضمیمه ۴ برجام به صورت فصلی تشکیل میشود. هدف ما در کمیسیون مشترک ضمن بررسی آخرین تحولات توافقنامه پیگیری مسایل مربوط به رفع تحریمها و اجرای تعهدات هستهای ذیل برجام است. تمامی اقدامات هستهای همراه با شفافیت و همکاری با آژانس و در چارچو ب توافقنامه بوده است.
وی در پاسخ به این پرسش که به رغم تاکید رهبر انقلاب مبنی بر بیان اقدامات و دستاوردهای دولت به مردم، برخی افراد و تریبونهای رسمی، نسبت به آمارهای اقدامات دولت یا سکوت میکنند یا در آن تشکیک میکنند، که زیر سوال بردن آمار ساخت ۴میلیون مسکن یا نادیده گرفتن مجانی شدن برق برای جمعیت قابل توجهی از آن جمله است. دولت در سال آخر خود است و نیازی به رای مجدد ندارد، این رویکرد سیاسی، آن هم در شرایط فشار حداکثری آمریکا، و کاهش سرمایه اجتماعی، ناشی از چیست و چه پیامدی برای نظام و کشور دارد؟ اظهار داشت: در مورد مجانی شدن برق بنابر مطالعات وزارت نیرو میزان خانوارهای کم مصرف براساس مکان زندگی و متراژ خانوار عمدتا جزو افراد حاشیه نشین و روستایی محسوب میشوند، بنابراین با در نظر گرفتن مشترکین ذینفع و بعد خانوار آنها حدود ۳۰ میلیون مشمول تخفیف صدردصد و برق مجانی خواهند شد.
وی تاکید کرد: با توجه به گزارشهای منتشر شده توسط بانک مرکزی، طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۸ به طور متوسط سالیانه حدود ۴۰۰ هزار واحد و در مجموع حدود ۲.۸ میلیون واحد مسکونی توسط بخش خصوصی در مناطق شهری کشور تکمیل و به بازار عرضه گردیده است. همچنین طی دوره مذکور سالیانه برای حدود ۱۰۰ هزار واحد مسکونی و جمعا برای ۷۰۰ هزار واحد مسکونی تسهیلات بهسازی و نوسازی و ساخت در مناطق روستایی پرداخت گردیده است. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کارنامه خوبی در ساخت مسکن روستایی دارد. علاوه بر این طی دوره ۷ ساله گذشته بالغ بر ۱.۳ میلیون واحد مسکن مهر نیز تکمیل شده است.
سخنگوی دولت بیان داشت: از این رو در دولتهای یازدهم و دوازدهم محور بیان شده واقعی است. تاکنون بالغ بر ۴.۸ میلیون واحد مسکونی به بازار مسکن عرضه شده است. متاسفانه نادیده گرفتن اقدامات دولت، کوچک نمایی و تاکید بر آن از دو سو جریان مییابد؛ یک جریان اساسا با کلیت نظام مشکل داشته و در این چند سال سعی میکنند هر گونه اقدام مثبت دولتها و این دولت را یا کوچک نمایی یا به چالش بکشند، و به وارونه جلوه دادن تلاشهای دولت میپردازند. تحلیل محتوای پیامهای این رسانهها نشان میدهد به هیچ عنوان ظلم و جنایت ایالات متحده آمریکا در ایجاد بی ثباتی و فشار بر زندگی مردم نپرداخته و آن را نادیده و حتی از آنها نیز دفاع میکنند. تکلیف اینها مشخص است.
وی بیان داشت: یک گروه فکر میکنند با هدف سیاسی کوتاه مدت با نفی اقدامات دولت حق انگاری برای جریان سازی دیگری ایجاد میشود. به صورت ناخودآگاه و ناشیگرانه در مجموع ناامیدی مردم را دامن میزنند. من فکر میکنم روش درست تبیین علی، ارائه، نقد به پیش برنده و اصلاح گر با دیدن همه نکات مثبت و اشکالات است این مسیری است که چه گروههای سیاسی، چه نخبگان و همه دلسوزان در حوزههای مختلف باید اتخاد کنیم. راه خوشبختی و توسعه جامعه از میان نقدهای مسئولانه و دلسوزانه خواهد گذشت.
ربیعی اظهار داشت: همانگونه که شما هم گفتید اخیرا من هم در برخی رسانهها و نیز در تریبونها مواردی را دیدم و شنیدم که، نه شیوه اسلامی و نه اخلاقی و نه موافق با سیره امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است. بکارگیری تعابیری زننده و نیز غیر اخلاقی با هرگونه بیانی به نفع جامعه نیست. همچنین این روزها تصاویر و مضامین و کلیپهایی را مشاهده میکنیم که نه حاوی جنبههای طنز فاخر و هوشمندانه و نه حاوی پیامهای سیاسی و اجتماعی مشخص است بلکه شکلی از بیماری سیاسی یا وابستگی جریانهایی است که کلیت حرکت امیدوار کننده جامعه و ایران را نشانه رفته اند.